Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ



Στις 3:30 έξω από την είσοδο του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός"
μαζευτήκαμε πάνω από 150 εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι
στη συναδέλφισσα Κωνσταντίνα που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι.
Υπήρχε πανώ που έγραφε

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ -
Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.


Εγινε ενημέρωση από συνεδέλφους της οι οποίοι μας
πληροφόρησαν για το καθημερινό καθεστώς εργοδοτικής
τρομοκρατίας που βιώνουν από τα αφεντικά -
εργολάβους καθαριότητας στον ΗΣΑΠ,
τους τρόπους που εφευρίσκουν για να καρπώνονται
επιδόματα βαρέων ανθυγιεινών που δίνονται
για τις καθαρίστριες και μένουν στις τσέπες των αφεντικών.
Για τη συνδικαλιστική δράση της συναδέλφισσας
που δέχτηκε την τρομοκρατική επίθεση, τις απειλές
που δεχόταν στις οποίες δεν ενέδωσε παρόλο το γεγονός
ότι είναι μετανάστρια και είναι γνωστό πως αντιμετωπίζονται
οι μετανάστες στη χούντα που ζούμε,
καθώς και για την προσπάθεια που μεθοδεύεται
ώστε να αποδωθεί η απεχθής επίθεση
σε προσωπικές διαφορές της εργάτριας,
η οποία αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε τέτοιου είδους διαφορές
με οποιονδήποτε.


Τ’ αφεντικά ξεσαλώνουν

Καθώς το πρώτο κύμα της εξέγερσης των Δεκεμβριανών ξεθυμαίνει, έρχεται η ώρα της λευκής τρομοκρατίας των αφεντικών. Σε κάθε τομέα, η επίθεσή τους είναι ανηλεής, καθώς προχωράνε πράγματα που ήθελαν να κάνουν εδώ και καιρό, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν την φυσική εξόντωση των αντιπάλων τους.

Δολοφονική επίθεση στον ταξικό συνδικαλισμό

Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Πάγια τακτική των αφεντικών είναι η τρομοκρατία και στη συνέχεια η απόλυση. Τώρα, έφτασαν και στην φυσική επίθεση, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή της 44χρονης Κωνσταντίνας Κούνεβα, γραμματέα της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού. Η Κωνσταντίνα, την περασμένη Τρίτη, 23/12/2008, επιστρέφοντας στο σπίτι της στα Άνω Πετράλωνα Αττικής, δέχτηκε επίθεση με βιτριόλη από δύο γορίλες των αφεντικών. Προκλήθηκαν εγκαύματα στο κεφάλι και τα χέρια της, με την κατάσταση της υγείας της να είναι κρίσιμη (βρίσκεται σε κώμα στην μονάδα εντατικής θεραπείας του “Ευαγγελισμού”), ενώ ήδη έχει χάσει το ένα της μάτι. Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Βάσω Τσούνη, κατείγγειλε ως υπευθύνους για την επίθεση εργολάβους συνεργείων καθαρισμού.

Η Κωνσταντίνα εργαζόταν σε συνεργείο καθαρισμού και δεχόταν πολλές πιέσεις. «Είναι πολλά τα ερωτήματα. Δεχόταν αφόρητες πιέσεις και απειλές να σταματήσει τη συνδικαλιστική δραστηριότητα επειδή στο χώρο της υπάρχουν πολλά εργασιακά προβλήματα με τις συμβάσεις και τους μισθούς», λέει η Λία Φράγκου, οργανωτική γραμματέας στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην οποία ανήκει το σωματείο καθαριστριών. «Της έκαναν και ανώνυμα τηλεφωνήματα αλλά και από την εργοδοσία. Της έχουν στείλει και εξώδικα ενώ της έκαναν και μια δυσμενή μετάθεση, εκδικητική, τόσο μακριά από το σπίτι της όσο και σε άλλη βάρδια. Το τελευταίο επεισόδιο συνέβη μόλις πριν από λίγες μέρες: τους έβαζαν να υπογράφουν ότι παίρνουν κανονικό δώρο Χριστουγέννων και τους έδιναν λιγότερα χρήματα στο χέρι. Σεκιουριτάδες την πέταξαν έξω όταν είπε ότι αυτό δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να υπογράψουν, ενώ μια εργαζόμενη που δεν υπέγραψε απολύθηκε».

Το Σωματείο βρισκόταν συνεχώς στους χώρους δουλειάς και είχε προχωρήσει επανειλημμένα σε παρεμβάσεις στις επιθεωρήσεις εργασίας, για απολύσεις, δεδουλευμένα, ωράρια, ένσημα. Η εργοδοσία σε μια από αυτές σε «συνεργασία» με το εργοδοτικό σωματείο που έχει στήσει οργάνωσε αντισυγκέντρωση απειλώντας το σωματείο και την συγκεκριμένη εργαζόμενη.

Οι εργαζόμενες αναγκάζονται υπό τον φόβο της απόλυσης να υπογράφουν πως παίρνουν δώρα, μπόνους, ένσημα κλπ κλπ. Είναι αναγκασμένες να πηγαίνουν όπου θέλει ο εργοδότης, μπορεί τώρα να είναι στο τάδε κτήριο στο κέντρο και σε 2 μήνες σε άλλο στη Γλυφάδα. Φυσικά δεν τίθεται θέμα για το που βολεύει τις εργαζόμενες ή αν θέλουν να αλλάξουν χώρο εργασίας. Με το νόμο 2956/2001 για την ενοικίαση εργαζομένων της κυβέρνησης Σημίτη, τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα, γιατί έτσι μπορεί να είσαι εργαζόμενη στο αφεντικό σου και νοικιασμένη σε άλλο αφεντικό.

Σαν μόνο δικό μας σχόλιο, παραθέτουμε την απάντηση της Κωνσταντίνας στην ερωτηση των νοσηλευτων «γιατί, πως σου το κάνανε αυτό». Η Κωνσταντίνα απάντησε ξεκάθαρα και με έντονη φωνή «είμαι συνδικαλίστρια στο σωματείο καθαριστριών και οικιακών βοηθών». Κι αυτή ήταν η αιτία της επίθεσης εναντίων της.




Εγινε αυτοσχέδιος έρανος όπου μαζεύτηκε
ένα ποσό πρώτης βοήθειας από τους αλληλέγγυους
και δώθηκαν ραντεβού για να συζητηθεί η παραπέρα δράση μας.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ

ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Ενημέρωση για οικονομική ενίσχυση της κοπέλλας εδώ.
Διαδώστε το γιατί θα χρειαστεί εγχειρήσεις και θεραπείες.
Μαζεύτε λεφτά ανά πόλη και βάλτε όλα μαζί στο λογαριασμό
5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA KUEVA KOSTADINKA NIKOLOVA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου